DRAMILO – izražanje, raziskovanje, so-ustvarjanje, rešitve na dlani, …

URNIK VSEH DOGODKOV

Za sproščenost, za zdravo impulzivnost, za živ stik s sabo,
za soustvarjanje, za razširitev, za razumevanje, za čutenje.
Zato, ker se vse to DA.

trenutno se DRAMILO dogaja samo v KUD Trzin, vsak drug četrtek ob 18:00.
kmalu se bo začel redno dogajati tudi kje drugje.

Ljudje smo igralci, ki nastopamo v v številnih igrah v svojih življenjih, prevzemamo več različnih vlog.

Na delavnici boste s pomočjo lastnih izkušenj spoznali predvsem svoje mehanizme, ki vam omogočajo, da boste lahko tako zasebno, kot tudi na odru, pred ljudmi, v družbi, … taki, kot ste najbližje sebi, .. da boste izhajali iz sebe. Ali pa samo v svojem življenju. 🙂 Ali ni to že včasih dovolj?

Vsaka delavnica je kulturni dogodek zase.
Če te zanima živa dramska igra, v kateri si soustvarjalec, gledalec
in jo hkrati še intenzivno doživljaš, ker je del tebe, tako ali drugače
– ali pa si na poti samouresničitve in rabiš enostavno stopit v drugo kožo, doživet obe strani kovanca,
– če se hočeš več igrat v življenju, …
– če želiš najt v sebi impulze za kreativnost, jih znat slišat in upoštevat.
– če se hočeš (s pomočjo svojih lastnih orodij) boljše znajti v življenju, med ljudmi, pred ljudmi, sam-a s sabo.
Namenjena ti je predvsem, če te tovrstno raziskovanje zanima, in je na kakršen koli način del tvojega življenja, predvsem na področju izražanja, ustvarjanja, soustvarjanja, čuječnosti, …

Dramilo ni terapija, njegovi učinki pa so terapevtski.

Delavnica ima več praktičnih sklopov:

  • Sproščanje, ozaveščanje telesa in njegovih funkcij
  • Kultiviranje čuječnosti, prisotnosti, bivanja
  • Ozaveščanje tvoje podpore iz vsega Stvarstva
  • Razgibavanje spominov, njihovih vtisov na nas in njihova uporaba v praksi
  • Prostor in premikanje telesa v njem
  • Ritem in pesem trenutka in skupine
  • Slikovite postavitve življenjskih dogodkov po trenutni izbiri skupine
  • Življenje na odru

V skladu s prisotnimi si ogledujemo različne situacije v družini, v družbi, v življenju, v našem notranjem doživljanju in tudi fiktivne situacije. Igramo se igre in v njih nastopamo, kot igralci, prisotni, udeleženi. Kar se le da prisotni, zavestni svojih občutkov, zavestni telesa. Lahko se človek spozna, mimogrede, ko se opazi v različnih vlogah, vedno znova.

Če bi se radi na ustvarjalen način spoznavali, se postavili v določenih situacijah na pravo (svoje) mesto in bili to, kar ste, potem je to to, v tej smeri delamo. Včasih se opaziš skozi različne zorne kote, skozi oči drugih ali pa v situaciji, ki si ji samo priča.

Življenje je pot samo-spoznavanja skozi interakcije z ljudmi, skozi različne situacije in vloge, ki jih lahko, kar se le da varno, pogledamo tudi v krogu ali na odru. To je potovanje iz glave v srce, v telo, v korenine, v prednike, v praspomine, v zemljo, v središče, v zavedanje, v videnje, spoznanje, …. Tam se ustvarjajo temelji za nadaljnje samospoznavanje in ustvarjanje. Tam je vse.

Iz izkušenj napredujemo in če nam je dano, da doživimo še kaj več, kot to, kar smo do sedaj? Ali ni to napredek? (sploh, če znamo krmariti v želeno smer!)

Ni treba, da si igralec in da te “dramska igra” dejansko zanima. Lahko si samo “otrok življenja”, ali pa preprosto raziskuješ, …. sebe. Jaz sem prišel do “method acting-a” (igralska metoda – taka mi je, kot je življenje – praktična, znana) ter raznih drugih skupinskih dramskih pristopov skozi vrata glasbe, ker sem iskal način, da bi bil na odru bolj sproščen, bolj miren, bolj sam svoj, tudi pred ljudmi. Sem ga mimogrede našel, s pomočjo nekaterih preprostih vaj, ki jih sedaj predajam naprej, bolj kot orodje za razgibavanje svoje zavesti.

Vsak oder je svet zase. Vsaka situacija je svet zase. Tako v življenju, kot na odru. Oder prestavlja vrata v mističnost, saj tukaj oživijo prepovedane misli, spregovorijo rastline, živali in predmeti.

Suvereno, prisotno, ljubeče. V najvišje dobro vseh in vsega. Vsaka izkušnja šteje, se pa včasih razkrijejo osebne rane, ki rabijo več pozornosti in tudi časa. Tudi na to smo pripravljeni, saj se s tovrstnimi tematikami ukvarjamo tudi na drugih področjih (Rebirthing).

Delavnico sistematično ponavljamo, saj poglabljamo svoje razumevanje in čutenje, odkrivamo sebe skozi različne situacije, ki se nam odigravajo na odru – kjer ni čisto takih pravil, kot jih imamo v življenju. Poleg tega vseh sklopov ne moremo obdelati na eni delavnici, saj stremimo k temeljitosti, to pomeni, da si vzamemo čas, zato včasih zadeva traja tudi 4 ure, tri je čisto premalo. Pač, tako je, vsaka stvar rabi svoj čas.

Če se bo pokazalo zanimanje skupine, bomo s časom ustvarili kakšno dramsko delo, morda minljivko*, ali serijo njih, morda posneli kratek ali daljši video, film, zgodbo, skupaj ustvarili kakšen dogodek za publiko, morda pa kaj norega, khmmm, …. . … pardon, novega. :))

Dramilo je živo, se nadgrajuje in razvija skupaj z vsemi nami. Oblikovan imamo integracijski načrt, da se ne bi kdo preveč izgubil v svojih vlogah ter podoživljanju lastnih travm, vendar za nikogar ne garantiramo, vsak se sam odloča kdaj bo prisostvoval in na kakšen način. Naš cilj je spoznavanje, spominjanje in razreševanje, bivanje in igra v “tukaj in zdaj”, inspiracija, prepoznavanje notranjih nagnjenj, mirna in spoštljiva pot sočutja in spoštovanja. Vzpostavljeni so varnostni mehanizmi, ki so nujno potrebni, da se med nami čuti varen prostor.

Na Dramilu smo za dogodek, ki ga organiziramo s Himalaya Rebirthing naredili video na temo Vstajenje v Življenje.


* Minljivka je oblika dramskega dela, ki ni vnaprej pripravljeno. Glavni igralci določijo samo najširši okvir zgodbe. V igro potem vstopijo vsi, tudi “gledalci”, ki jo pomagajo oblikovati s svojo prisotnostjo in igrami, ki jih sami sprožijo. Ker minljivka ni vnaprej določena, se lahko v tej zgodbi zgodi marsikaj nepričakovanega, pojavljajo se nenavadni zapleti in razpleti. Včasih je nadvse dolgočasna in čudna, včasih je živa in zanimiva.
Seveda se v minljivki pojavljajo tudi zelo nenavadni ljudje. Cilj igre je, da se vsi, ki sodelujejo izrazijo v polnosti. Morda je časovno omejena, “al pa kr po filingu”. Kot v življenju. Vsak prispeva svoje. Minljivke je zasnoval Alejandro Jodorovski iz Čila, ki je med drugim avtor zelo zanimivih knjig. Majster Alejandro, svaka čast. Hvala za tvoje življenje.

Še več napisanega pod fotografijo:

Method acting

“Method acting” je, kot že samo ime pove, metoda igranja. Do vsakega rezultata vodi neka pot. Če je ta pot znana, potem nam je delo olajšano. Če moramo pot na novo odkrivati, nam to vzame veliko časa in energije. Ker so te poti že bile odkrite s pomočjo Stanislavskega, Strasberga, in ker so to poti, ki so iz psihološkega vidika tudi naše lastne, bomo uporabili te poti – mehanizme, ki delujejo, na njih pa seveda nanesli svoje barve, svoje materiale, svoje občutke, svoje besede, svoje vizije.

Razvoj “method actinga” se je začel v Rusiji, kjer je Stanislavski zasnoval sistem, metodo, ki nam pomaga, da smo na odru pristni, da v vseh odrskih situacijah izhajamo iz svojih izkušenj. Ravno zato smo bolj prepričljivi, ker dejansko verjamemo to, kar igramo. Za razliko od ljudskega gledališča, kjer je celotna igra bolj kot ne pretvarjanje. Učenja Stanislavskega je v Holivoodu uporabil Ian Strasberg, ki je v svoji igralski šoli izobrazil ogromno število kvalitetnih ameriških igralcev, ki jih v filmih cel svet občuduje ravno po njihovi naravnosti, po tem, kako so prepričljivi v svojem igranju.

Dramska igra je pot samo-spoznavanja skozi interakcije z drugimi ljudmi, skozi različne situacije in vloge. Ni treba, da si igralec in da te dramska igra dejansko zanima. Jaz sem prišel do “method actinga” preko glasbe, ker sem iskal način, kako bi bil na odru bolj sproščen, bolj miren, zato da lahko dobro igram.

Trajanje delavnice je odvisno od zahtevnosti udeležencev. Delavnica traja 3 do 4 ure.

Prispevek za 4-urno delavnico je 30 €,
v kolikor vnaprej zakupiš 2 delavnici, je prispevek 50 €,
če vnaprej zakupiš 4 delavnice, je prispevek 80 €

Delavnico DRAMILO organizirava Žiga in Annamaria – Himalaya Rebirth, v sodelovanju s KUD Trzin,
Vodim in povezujem Žiga Birsa, pod pokroviteljstvom Društva MUC.

URNIK VSEH DOGODKOV