Prvinski ritual čiščenja s štirimi elementi

PRVINSKI RITUAL ČIŠČENJA S ŠTIRIMI ELEMENTI: Zrak, Voda, Ogenj in Zemlja

Lokacija: Kmetija Dobrovc na Dobrovljah pri Mozirju; 

Obrede vodita: Ognjana in Žiga Hun Caban

Naši predniki so živeli v izredno močni povezavi in soodvisnosti z naravo in so se zavedali, da so tako fizično kot eterično nedeljiv del nje. Na ta način so bili ves čas odprti za energije narave; od nje so preprosto sprejemali, kar so potrebovali. Če česa niso potrebovali, so naravi enostavno predali, brez da bi o tem globlje razmišljali. Njihovi vsakodnevni način življenja in ustna izročila so jim nudili sprotno očiščevanje telesa in duha.

Enkrat letno ali pred pomembnejšimi koraki v svojem življenju pa so se podali v globok ritual prečiščevanja in ponovne povezave s svojo prvinsko bitjo. Za ta ritual tako imenovanega resetiranja sebe ali POPOLNEGA PREČIŠČENJA, so uporabili obrede čiščenje vseh štirih naravnih elementov v sebi: zraka, vode, ognja in zemlje. Temu obredu so namenili velik pomen in je dejansko pomenil prerojenje osebnosti. Izvajali so ga bodisi sami več dni, mlajši pa so obred opravili skupaj s svečenikom. Tudi na tleh Slovenije tako kot seveda po celem svetu, so v izročilih in bajkah zapisi o pravljičnih osebah (vilah, kurentih, babah,…), ki so imele čudežne moči pomagati ljudem.

Slovansko verovanje pred krščanstvom je elemente narave poosebilo z božanatvi. Tako je bila voda Mara in zemlja Lada; torej sta elementa vode in zemlje ženska energija. Ogenj je bil Perun, ki so ga  v Sloveniji imenovali Kresnik, zrak pa predstavlja Svarun, ki je bil stvaritelj vsega, torej sta zrak in ogenj moška energija. Npr. iz Indije poznamo nazav “Bhuta Shuddh” za posebno globoko prečiščenje človeka.

Če ste pred veliko življensko odločitvijo ali se ne morete odločiti za potreben korak v svojem življenju, morda pa si že dolgo želite temeljito fizično in duhovno prevetriti svoje telo in duha, potem je ta ritual za vas idealna priložnost. Omogočil vam bo popolno transformacijo sebe in vseh elementov v sebi; vse v objemu neokrnjene in divje narave. Poleg tega vam bo ritual odpr pot do neslutenih notranjih moči in odkrivanja novih tančic delovanja stvarstva. Morda vam bo celo pokazal bo pot iz matrice, pot v lastno podzavest ali pot, ki vas vodi v iskanje smisla bivanja na Zemlji.

OPIS DOGODKA

Ritual popolnega prvinskega  prešiščenja bo dvodnevni dogodek, saj zahteva od udeležencev celovito prisotnost in resnično kritično in hvaležno poglobitev vase. Smisel rituala prvinskega prečiščenja je, da se v kratkem časovnem obdobju intenzivno izvedejo obredi vseh štirih elementov narave. Na ta način se namreč doseže največja učinkovitost. Dogodek se bo izvajal v divjini gorskega gozda, na manjši ekološki kmetiji, kjer domujeta tudi dve kobili.  Prenočevalo se bo bodisi v lastnem šotoru ali na skupnih ležiščih na seniku; možno je prespati tudi na senu.  Vključeni bodo vegetarjanski in tudi veganski obroki (ob prijavi vas prosimo za opredelitev glede prehrane.)  Stranišče je starinsko, torej na štrbunk, voda na pipi pa je živa in prijetno  hladna.

Ritual je sestavljen iz štirih obredov in bo potekal v štirih fazah, ki bodo med sabo ločene s pavzami za okrepitev in počitek.

PROGRAM:

09.00 Prihod in povezovanje

10.00 Čiščenje z Zrakom v gozdu

12.00 Okrepčilo

13.00  Čiščenje z Vodo v reki Savinji

15.00  Kosilo in počitek

17.00 Čiščenje z Ognjem na pašniku

24.00 Počitek

09.00 Čiščenje z Zemljo v podzemni jami

Oprema: steklenica za vodo, ležalna blazina, zaščita pred klopi, topla oblačila za noč, spalna vreča, (opcija – šotor), kopalke, brisača, glasbila.

Energetska izmenjava je v vrednosti 136 EUR, vendar denar naj ne bo ovira za neudeležbo.

Prijave do vključno Marta: 040 132 727, marta.veder@gmail.com; Žiga: 051 737 020, zum.muc@gmail.com

Več o posameznih obredih:

1.           OBRED ČIŠČENJA Z ZRAKOM

Zrak po izročilih domuje na vzhodu in je simbol rojstva, saj predstavlja novo energijo,  svežino v odnosih in moč za korenite spremembe v življenju. Zrak je v prispodobi povezan tudi z jutranjo zoro in pomladjo. Element zraka simbolizira kadilo, ki ga vodijo peresa ptic, prav tako bitij Zraka.

Obredu čiščenja z Zrakom pravimo tudi ponovno rojstvo in ga poznamo kot metodo »rebirthing«. Obred je izredno močna dihalna tehnika, ki izhaja iz starodavnih znanj.  S pomočjo zavestnega povezanega diha vzpostavimo stik s potlačenimi čustvi, ki jih kopičimo v svojem telesu, odkar smo utelešeni. Obred čiščenja z Zrakom je tako imenovana prvinska “medicina” diha, kjer je potrebno poleg pravilnega izvajanja dihanja, ozavestiti potlačena čustva in travme ter opustiti kontrolo ter  dovoliti zdravljenju, da se spontano zgodi samo po sebi.  Telo začne med obredom proizvajati večje količine protiteles in proteinov in se očisti strupov na telesni ravni in energijskih blokad na ravni energijskega telesa. Zaradi dviganja ravni energije v našem telesu, nam dihalni obred omogoča tudi višja stanja zavesti in prisotnosti. Po obredu se ljudje pogosto počutijo, kot da bi se ponovno rodili.

Več: http://www.himalaya-rebirth.com/sl/rebirthing/dogodki-2/

2.           OBRED ČIŠČENJA Z OGNJEM

Ogenj vlada na jugu in je izredno močna ustvarjalna in tudi uničujoča energija. Simbol Ognja je Sonce, zato ima ta element največjo moč opoldne in poleti.

Obred čiščenja z Ognjem bo potekal kot hojo po žerjavici. Hoja po žerjavici izvira iz pradavnine, ko so ljudje na ta način dokazovali svoj pogum, zrelost in pripadnost plemenu. V Sloveniji izhaja obred iz območij, kjer so pridelovali oglje. To je bil tudi obredni postopek zdravilcev za odganjanje neželenih nevidnih sil in bolezni. S plesom po žerjavici so se vrači povezovali z onostranstvom in ljudem predajali pomembna sporočila.

Danes je hoja po žerjavici ostanek preteklosti, ki nas poveže z nevidno močjo narave in nam odpre nova obzorja ter širi zavest. Človek po obredu hoje po žerjavici občuti svobodo in neizmerno moč, ki izvira iz obvladovanja lastnih misli in strahov. Hoja po žerjavici je dogodek, ko umolkne naš um in vse, kar so nas v času našega življenja naučili. Na plano stopi naša notranja podoba in njena fantastična sposobnost obvladovanja realnega življenja in naravnih zakonov.

Obred čiščenja z Ognjem človeka prerodi, ozdravi in poveže z univerzalnim izvorom in zavestjo. To je eno najmočnejših terapevtskih sredstev, ki povzroča vidne spremembe pri človeku.

3.           OBRED ČIŠČENJA Z VODO

Voda domuje na  zahodu in je osvežujoča energija, ki premika vse naprej, nikoli nazaj. Voda kot element predstavlja človeška čustva, življenjske kroge v naravi in osebne tokove energije v telesu. Voda je povezana z jesenjo in sončnim zahodom. Voda je bistven sestavni del našega telesa in narave;  je pogoj za nastanek življenja. Vodi pravimo tudi kri matere narave. Voda ima poleg osnovnega življenskega pomena tudi premalo poznano vlogo prenosa informacij. V naravi in v našem telesu Voda deluje podobno kot računalnik, saj upravlja delovanje narave in naše življenje.  Med elementi ima Voda največji pomen, ker predstavlja  velik odstotek telesa. Danes obstaja veliko znanstvenih dokazov, da lahko misel, čustvo, dotik spremenijo molekularno strukturo Vode in jo močno spremenijo, kar vpliva na to kako Voda deluje  v vašem sistemu (telesu in naši okolici).

Obred čiščenja z Vodo bomo izvedli v prijetnem zalivu reke Savinje, odmaknjeno od civilizacije, kjer se v reko še ne spušča odpadnih voda. V uvodnem delu se bomo z dihanjem in sproščanjem pripravili na potop v hladno Vodo, ki pa v tem letnem času niti ni več tako hladna, kot je to običajno.  Gre za meditativno povezovanje naše notranje tekočine z reko, kar nam bo omogočilo, da nas bo Savinja sprejela prijazno, nas bo ogrela, prečistila vse naše celice in nas ozdravila. Sam potop v hladni Vodi traja od 2 do 6 minut, odvisno od posameznikove sposobnosti fokusa in vspostavitve komunikacije z elementom Voda.

Potop v hladno Vodo je tehnika, s katero so ljudje že od vedno dvigovali svoj imunski sistem, saj se potopi izvajajo ne glede na letni čas in temperaturo Vode.

4.           OBRED ČIŠČENJA Z ZEMLJO

Element Zemlje domuje na severu in predstavlja stabilnost, varnost in obilje, povezan je s polnočjo in zimo. Les, hrana, sol ali zemlja se pogosto uporablja kot simbol za predstavitev elementa Zemlje.

Obred čiščenja z Zemljo bo potekal v obredni podzemni jami v bližini. V tem zaključnem obredu se bodo udeleženci konkretno prizemljili in ponovno povezali z materjo Zemljo. Obred je sestavljen iz hoje v tišini do podzemne jame, kjer bomo zaprosili za vstop v sveto jamo, se pred tem ponovno prečistili, tokrat z lesno gobo, kot so to počeli naši predniki. Nato bomo v jami meditirali, igrali inštrumente in peli, sledila bo tišina in postopek povezovanja z Zemljo, ustavili bomo čas.

Po obredu udeleženci čutijo neverjetno življenjsko moč v sebi in zavedanje, da jih življenje podpira, da so del Zemlje in da jih ta zdravi in varuje ter da je življenje polno obilja in neskončne ljubezni v vsakem trenutku našega življenja.